ΕΡΤ WORLD


Η ERT World (πρώην ERT Sat) είναι το διεθνές δημόσιο δορυφορικό κανάλι της ΕΡΤ για τους Έλληνες ομογενείς. Ο σταθμός μεταδίδει προγράμματα από τα τρία τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ, την ΕΡΤ1, τη ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ3 με δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές εκπομπές κ.ά.

Η ERT World δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα που αποτελείται από τα προγράμματα που μεταδίδουν τα τρία εθνικά κανάλια (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3) και τα δικά της εξειδικευμένα προγράμματα που στοχεύουν στην παγκόσμια προβολή της Ελλάδας. Η υπηρεσία μετέδιδε και τα προγράμματα του ΡΙΚ. Η ΕΡΤ έχει συνάψει συνεργασία με το φορέα για τη δημιουργία του δορυφορικού διαύλου προγραμμάτων από το 1990 που ξεκίνησε το Cyprus Sat.

Στις αρχές του 2006, η ΕΡΤ απέδειξε ότι η ERT Sat θα υποβληθεί σε μια σημαντική αναθεώρηση, για να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των Ελλήνων του εξωτερικού. Μεταξύ των αλλαγών είναι και η μετάδοση νέων και ειδικά σχεδιασμένων για τους Έλληνες ομογενείς προγραμμάτων, και ενός τοπικού για να εξυπηρετήσει κάθε ζώνη του προγράμματος (ERT World Ευρώπης και Αφρικής, ERT World Βόρειας Αμερικής & ERT World Ασίας και Αυστραλίας). Οι ζώνες του νέου προγράμματος έπρεπε να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2006 αλλά από τον Μάρτιο του 2013 και έπειτα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, καθώς το κανάλι εξακολουθούσε να εκπέμπει πρόγραμμα σύμφωνα με την UTC+02:00 τοπική ώρα Ελλάδας.

Τον Αύγουστο του 2010, η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει μια δημόσια διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση των πνευματικών δικαιωμάτων διανομής, για το δορυφορικό κανάλι. Ο κάτοχος των δικαιωμάτων Comart Telecom, αρνήθηκε να ανανεώσει τη συμφωνία τους με τον κρατικό φορέα και έτσι στις 30 Αυγούστου του 2010 ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία PCCW-Global που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ απονέμει τα δικαιώματα διανομής αλλά αυτό κράτησε προσωρινά για έναν χρόνο. Αργότερα, η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε και η απόφαση λήφθηκε από τον κάτοχο των δικαιωμάτων.
Από τον Μάρτιο του 2013, τα δικαιώματα διανομής τα κατείχε η εταιρεία KBI Implus Hellas και η οποία ανήκει στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά και τον όμιλο DEMCO και εδρεύει στο Ελληνικό Αττικής.

Στις 11 Ιουνίου 2013, η ERT World έκλεισε κατ’ εντολήν της Ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, μαζί με όλα τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ.

Επαναλειτουργία

Στις 11 Ιουνίου 2015 η ΕΡΤ ξεκίνησε σταδιακά να εκπέμπει ξανά και προβλεπόταν να επαναλειτουργήσει την ERT World το 2016. Το σήμα της ERT World εκπέμπει μέσω της πλατφόρμας της Globecast France. Στην Ευρώπη το σήμα αποκαταστάθηκε τον Απρίλιο του 2016, ενώ σε ολόκληρη την υφήλιο η ΕΡΤ World θα εκπέμπει μέχρι το τέλος του 2016. Ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει πρόγραμμα στις 3 Μαΐου του 2016 στην Ευρώπη και την Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 2016, ανακοινώθηκε ότι η Globecast θα αναλάβει την μετάδοση της ERT World στην Αμερική, όπου η μεταφορά του σήματος θα γίνεται με οπτική ίνα και κωδικοποίηση MPEG 2. Από τον Ιούλιο του 2017, η ERT World μεταδίδεται και στην Αυστραλία, ελεύθερα μέσω του δορυφόρου Optus D2 της εταιρείας Globecast.

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε δύο ζώνες, την καθημερινή και την Σαββατοκυριακάτικη. Στην καθημερινή ζώνη μεταδίδονται δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές σε συγκεκριμένες ώρες, ενώ τα Σαββατοκύριακα μεταδίδονται προγράμματα ενδιαφέροντος και αθλητισμού. Επίσης, η ERT World είναι η υπεύθυνη για την παραγωγή και διάθεση ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος στο εξωτερικό. Μέσω δορυφόρων το σήμα του σταθμού, έφτανε σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ σε ορισμένες περιοχές (ΗΠΑ και Αυστραλία) διατίθενται και επίγεια μέσω συνδρομητικού καλωδιακού δικτύου. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει εκπομπές από τα δημόσια κανάλια, των οποίων τα δικαιώματα διατίθενται για παγκόσμια μετάδοση, μεταξύ των οποίων σίριαλ, δελτία ειδήσεων και εκπαιδευτικές παραγωγές.

Ύστερα από την επαναλειτουργία της, η ERT World μεταδίδει δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές, ψυχαγωγικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που επικεντρώνονται στην Ελλάδα, από τα τρία τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ. Ωστόσο η υπηρεσία, αποκτάει σταδιακά ξεχωριστό πρόγραμμα με δικές της εκπομπές οι οποίες ενίοτε μεταδίδονταν στο παρελθόν από τα τρία τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ, κυρίως της ΕΡΤ1.

Ειδήσεις ERT World

Πριν το κλείσιμό της, οι ειδήσεις της ERT World μεταδίδονταν και στα Αγγλικά κάθε απόγευμα στις 16:00 με τίτλο News4U (εκτός Σαββατοκύριακου) με παρουσιαστές τους Νίκο Αγγελίδη και τη Μαριάννα Πετράκης. Ύστερα από την επαναλειτουργία του, το κανάλι δεν έχει αποκτήσει ακόμη Αγγλικό πρόγραμμα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s