HIT 88,9 FM


logo_1

O Σταθμός με αυτή την ονομασία ξεκίνησε να εκπέμπει το 2013 αλλά σαν σταθμός έχει μεγάλη προϊστορία, αφού είναι ο πρώην jeronimo Groovy. Ο σταθμός επί της ουσίας ξεκίνησε να εκπέμπει αρχικά στα μεσαία κύματα, το 1966. Ιδρυτής και εμπνευστής του σταθμού ήταν ο (17χρονος τότε) Δημήτρης Πρωτόπαπας, στον οποίο άρεσε πολύ η επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τότε ραδιοερασιτεχνών, σε συνδυασμό με την αγάπη του για τη μουσική. Ο σταθμός αρχικά στήθηκε σε ένα δωμάτιο-γραφείο της οικίας Πρωτόπαπα, όπου έμενε αυτός με την οικογένειά του, και βρισκόταν στη γωνία Παπαρρηγοπούλου και Γκύζη στο Παλαιό Ψυχικό.

Σκοπός του ιδρυτή και του ίδιου του σταθμού, ήταν να ακουστεί σε όλη την Αθήνα και να δημιουργηθεί ένα καθημερινό πρόγραμμα, επιστρατεύοντας για την επίτευξη αυτή πολλούς ερασιτέχνες μουσικούς παραγωγούς. Στα πρώτα βήματα, του σταθμού, συμπαραστάτης και τεχνικός ήταν ο επονομαζόμενος ερασιτέχνης Τσάρλι, από το Παγκράτι, κατά κόσμον Θεόδωρος Δελαπόρτας.

Τη δεκαετία του 1970, ο σταθμός μεταφέρθηκε στην Ηλιούπολη σε ένα ρετιρέ πολυκατοικίας που διατηρούσε η οικογένεια του Δημήτρη Πρωτόπαπα. Αιτία ήταν η παρεμβολή του σήματός του, από τα Τουρκοβούνια. Πριν τη μεταφορά όμως, εντοπίστηκε ο σταθμός από ελικόπτερο της αστυνομίας, λόγω του ότι δεν είχαν άδεια να εκπέμπουν τότε, βάσει του χουντικού τότε νόμου 1244/1972. Ωστόσο, ο σταθμός στήθηκε κανονικά στη καινούρια του έδρα, και από τότε άρχισε να εκπέμπει με καλύτερο σήμα. Τα χρόνια αυτά, πέρασαν πολλοί παραγωγοί στον συγκεκριμένο ραδιοσταθμό, οι οποίοι μετέπειτα, έγιναν ευρέως γνωστοί. Κάποιοι από αυτούς ήταν ο Γιώργος Πολυχρονίου, ο Κώστας Αραμής, ο Γιάννης Φωτεινιάς και ο Γιάννης Αρμυρός. Ο Δημήτρης Πρωτόπαπας, είχε αναλάβει από τότε τα βραδινά talk show, και ο αδερφός του ο Πάνος, τις μουσικές επιλογές. Με τα χρόνια, απέκτησε φανατικό κοινό, ενώ παράλληλα η ακροαματικότητά του έφτανε το 60%. Ωστόσο, το σήμα του, έφτανε και εκτός Ελλάδας.

Λόγω της ανοδικής πορείας του σταθμού στα μεσαία κύματα, τα τρία αδέρφια Πρωτόπαπα (ο Πάνος, ο Δημήτρης και ο Λάκης) κάνουν αίτηση για αδειοδότηση στο πάλαι ποτέ Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το 1988 (πριν συσταθεί το σημερινό ΕΣΡ) και έτσι ο σταθμός παίρνει νόμιμη άδεια λειτουργίας στα FM. Στις 14 Αυγούστου 1988 ξεκινάει να εκπέμπει στους 88.9 MHz και αποτελεί τον μόνο πρώην ερασιτεχνικό σταθμό που παίρνει άδεια για να εκπέμψει στα ερτζιανά των FM.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο σταθμός και οι ιθύνοντές του, από τους (μετέπειτα νεοϊδρυθέντες στα FM) ανταγωνιστές που είχαν επενδύσει τεράστια κεφάλαια, καταφέρνουν να ανεβούν στην πρώτη τριάδα των ακροαματικοτήτων στην Αθήνα σε όλο το εύρος των ηλικιών, βάσει των εταιριών ακροαματικότητας. Κατά το 1990, ο σταθμός βρίσκεται στην πρώτη θέση ακροαματικότητας στις ηλικίες μέχρι 30 ετών με κύριο συστατικό την eurodance μουσική που τότε ο επονομαζόμενος «Groovy» έφερε και εδραίωσε στην Ελλάδα.

Την δεκαετία αυτή, ο σταθμός έφτιαξε ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών σε όλη τη χώρα, αποκτώντας φανατικούς ακροατές παντού, αφού διέθετε παράλληλα άλλους δυο σταθμούς σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. Επίσης, συνεργαζόταν και με έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό στο Αγρίνιο, για αναμετάδοση του προγράμματός του, ονόματι Aria FM 107.4 και αυτή η συνεργασία κράτησε μέχρι το κλείσιμο του. Επίσης, διέθετε και το περιοδικό Groovy Magazine.

Λόγω όμως των οικονομικών δυσκολιών και του  μονοπωλείου, το Σεπτέμβριο του 2005, ο ραδιοφωνικός σταθμός έκλεισε. Το όνομα του σταθμού, παρέμεινε στους ιθύνοντές του, ενώ η συχνότητα πουλήθηκε στον όμιλο ενημερωσης του ΣΚΑΪ. Το ίδιο έτος αντικαταστάθηκε από τον Angel 88.9 με διαφορετικό ρεπερτόριο (ελληνικά και ξένα hits από διάφορες δεκαετίες). Τον Μάρτιο του 2009 μετονομάστηκε σε Freedom 88.9 με αλλαγή στο ρεπερτόριο (ελληνικό ροκ), ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 μετονομάστηκε σε Play 88.9 πάλι με αλλαγή στο ρεπερτόριο (ελληνικό λαϊκό και ποπ) και ο Freedom μετεξελίχθηκε σε διαδικτυακό ραδιόφωνο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, η ιδιοκτήτρια επιχείρηση της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ προχώρησε στην πώληση των σταθμών Play 88.9 και Freedom Web Radio, οι οποίοι ανήκαν τότε στην ραδιοφωνική επιχείρηση Μουσική Ενημέρωση και Ψυχαγωγία Ανώνυμη Εταιρεία. Έτσι πουλήθηκαν στην Frontstage Ψυχαγωγική Ανώνυμη Εταιρεία ιδιοκτησίας της Αλεξάνδρας Δασκαλοπούλου, κόρης του γνωστού επιχειρηματία και βιομήχανου Δημήτρη Δασκαλόπουλου κι η οποία κατέχει σήμερα και άλλους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς Εν Λευκώ 87.7 και Red 96.3 (επίσης ερχόμενος από τον όμιλο του ΣΚΑΪ) και το ελληνικό franchise του μουσικού τηλεοπτικού σταθμού iConcerts, ο οποίος εκπέμπει μέσω του OTE TV.

Δύο μήνες μετά, ο Play 88.9 και ο Freedom Web Radio συγχωνεύτηκαν, για να ξαναστηθεί ο Freedom 88.9, αλλά κράτησε μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2013 όπου γνωστοποιήθηκε στο ΕΣΡ η αλλαγή του διακριτικού τίτλου του σταθμού. Έτσι στις 20 Ιανουαρίου 2014 μετονομάστηκε στο τρέχον, σε HIT Radio 88.9 μεταδίδοντας ξένη ποπ μουσική και ο Freedom μετεξελίχθηκε ξανά σε διαδικτυακό ραδιόφωνο. Και οι δύο ραδιοσταθμοί συνεχίζουν έτσι μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο, στις αρχές του 2016, με αφορμή τα 50 χρόνια γέννησης του Jeronimo Groovy, ο JGRS επέστρεψε και μετεξελίχθηκε και αυτός σε διαδικτυακό ραδιόφωνο, μέσα από το site jeronimogroovy.gr.

Ακούστε τον ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας πατώντας την εικόνα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s