Μεταδεύτερο web radio


Untitled

Ραδιόφωνο που προέκυψε από την διάσπαση του δεύτερου προγράμματος των απολυμένων της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα ήταν 18 Μαρτίου του 2014 όταν η διοίκηση του συνδικαλιστικού οργάνου της ΕΡΤ ζήτησε από τους παραγωγούς του μετέπειτα Μεταδεύτερου προγράμματος να αποχωρήσουν από τα στούντιο της Αγίας Παρασκευής.

Οι παραγωγοί που αποχώρησαν έστησαν πρόχειρα ένα εφεδρικό στούντιο, από το οποίο και εκπέμπαν ξεχωριστό πρόγραμμα του «Αυτοδιαχειριζόμενου Δεύτερου» μέσω της ιστοσελίδας metadeftero.gr -έχοντας πάρει μαζί την σελίδα του facebook, ενώ  η ροή του Δεύτερου προγράμματος (που αυτοαποκαλείται «ιστορικό» Δεύτερο Πρόγραμμα) παρέμεινε στο ERTopen.com μέχρι που άνοιξε η ΕΡΤ και ξαναγύρισαν στα στούντιο της ΕΡΤ. Οι αποχωρήσαντες παραγωγοί έβγαλαν την εξής ανακοίνωση εκείνη την ημέρα αφήνοντας αιχμές για τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ανακοίνωση παραγωγών Δεύτερου Προγράμματος
«Η ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ δεν εννοεί να καταλάβει ότι ο αγώνας για πολιτισμό και ενημέρωση δεν έχει ιδιοκτήτες. Αντιμετωπίζει τους ανθρώπους του πολιτισμού σαν μαριονέτες που της κάνουν τη δουλειά και όταν έχουν απόψεις τους πετάει ένα ξεγυρισμένο μαύρο δήθεν για την υπεράσπιση του αγώνα της ΕΡΤ. Το Δεύτερο Πρόγραμμα που βγήκε στον αέρα τον Δεκέμβριο του 2013 δεν έτυχε ούτε πέτυχε. Ήρθε σαν ώριμο αίτημα μιας κοινότητας παραγωγών και ακροατών που πέρασαν στην πλευρά των παραγωγών όταν αυτό ήταν απολύτως αναγκαίο. Βγήκε με όρους εθελοντικής προσφοράς για το αγαθό της ραδιοφωνίας που ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα και όσο υπήρχε η ΕΡΤ μετά το σύντομο πέρασμα του Μάνου Χατζιδάκι από αυτή.»
»Σήμερα οι ιδιοκτήτες του αγώνα της ΕΡΤ έκοψαν το σήμα του Δεύτερου με πρόσχημα ότι δεν εκπέμπει με την έγκρισή τους. Δεν θα τους περάσει. Οι ακροατές και οι εργαζόμενοι θα απομονώσουν τις αυταρχικές πρακτικές γιατί οι αγώνες τους γίνονται με τη σημαία της δημοκρατίας. Αυτά που διακινούνται ως συκοφαντία ότι κάποιοι «θέλουν να φτιάξουν μαγαζιά και εταιρείες για να κονομάνε» επιστρέφονται με τη συσκευασία λάσπης στους διακινητές τους. Το μόνο μαγαζί απ’ ό.τι φαίνεται που λειτουργεί χωρίς καμία διαφάνεια είναι το μαγαζί της ΠΟΣΠΕΡΤ και του προέδρου της.
Στο ψήφισμα της 9/3 οι παραγωγοί και η τεχνική ομάδα του αυτοδιαχειρόμενου Δεύτερου τονίσαμε ότι στη μετά το μαύρο εποχή το Δεύτερο ή θα είναι Ελεύθερο ή δεν θα υπάρξει. Οι συνδικαλιστές της ηγεσίας της ΠΟΣΠΕΡΤ διάλεξαν όπως παλιότερα κάποιοι κυβερνητικοί συνομιλητές τους να κλείσουν το Δεύτερο. Εμείς είμαστε εδώ για να το κρατήσουμε ανοιχτό. Εκπέμπουμε από την εφεδρική υποδομή του metadeftero.gr και σύντομα σε όλη την Ελλάδα από τους τοπικούς σταθμούς της ΕΡΑ που δεν έχουν πέσει στην αγκαλιά του μαύρου.»

Η Ποσπέρτ απάντησε στην ανακοίνωση

«Στην διαδικτυακή παραπληροφόρηση που αφορά την τύχη του Δεύτερου προγράμματος και το αν αυτό έκλεισε εξαιτίας της αποχώρησης κάποιων παραγωγών που μέχρι σήμερα ήταν στο πρόγραμμά του η ΠΟΣΠΕΡΤ απαντά ότι: Το Δεύτερο Πρόγραμμα συνεχίζει τη λειτουργία του απρόσκοπτα στο ERTOPEN, όσο για την Ομοσπονδία δεν έκλεισε την πόρτα κανενός, αντίθετα στήριξε ηθικά και οικονομικά την προσπάθεια για τη λειτουργία του Δεύτερου. Επομένως δεν θα μπορούσε να αποκλείσει κανέναν. Η ΠΟΣΠΕΡΤ έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που συμμετείχαν και ουδέποτε παρενέβη ούτε στη σύνθεση ούτε στο πρόγραμμα ούτε σε οτιδήποτε, όπως άλλωστε συμβαίνει στη συνολική λειτουργία μας. Κάποιος συνταξιούχος πρώην συνάδελφος μαζί με κάποιους αλληλέγγυους που ήταν παρεούλα τρύπωσαν στον αγώνα μας με  …απώτερους σκοπούς. Άλλοι για τις επιδιώξεις τους και άλλοι για να προσαρτήσουν το δεύτερο στον κρίκο των  επιχειρήσεών τους, χωρίς ποτέ να είναι πραγματικά αγωνιζόμενοι για το άνοιγμα της ΕΡΤ (άλλωστε το έχουν αναφέρει και σε συνεντεύξεις τους).»
«Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι δεν ανέχονται δούρειους ίππους, τελεσίγραφα, ούτε και διαταγές από αυτοαναγορευόμενους ηγετίσκους που χρίστηκαν και… επικεφαλής και… διευθυντές. Αλήθεια τους πρώτους πέντεμήνες μέσα στο Ραδιομέγαρο που ήταν όλοι αυτοί; Τώρα είδαν πόρτα και μπήκαν; Ήρθαν! τους καλοδεχτήκαμε και «σφάξαμε τον μόσχο των σιτευτό». Μόνοι τους ήθελαν να φύγουν, αφού δεν κατάφεραν να μας κάνουν ΜΚΟ. «Ώρα καλή στην πρύμη τους και αέρα στα πανιά τους», αρκεί να μην πλαστογραφούν και καπηλεύονται την ιστορία του ΔΕΥΤΕΡΟΥ και να μην λοιδορούν τον αγώνα ψυχής που δίνουμε όλοι. Δεν τους χαρίζουμε τίποτα από τον αγώνα μας που γίνεται για να ανοίξει η ΕΡΤ ελεύθερη και ασυμβίβαστη – παράθυρο στην κοινωνία. Συνεχίζουμε και όλοι μαζί θα νικήσουμε. Το Δεύτερο συνεχίζει να λειτουργεί με τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όσους αλληλέγγυους επιθυμούν και σέβονται τον αγώνα μας».
Τον Μάϊο του 2014 οι παραγωγοί του Μεταδεύτερου ανακοίνωσαν την μετακόμισή τους στο πατάρι του Music corner. Η ανακοίνωση για το γεγονός είχε ως εξής:

Η Πιο Μεγάλη Ωρα για το ΜεταΔεύτερο έφτασε. Οι ραδιοθάλαμοί μας ήδη κατασκευάζονται στο πατάρι του πιο ιστορικού δισκοπωλείου της Αθήνας: του Music Corner επί της οδού Πανεπιστημίου. Πάμε Music Corner!

Σύντομο μουσικό διάλειμμα και αρχές Ιουνίου επανερχόμαστε πιο δυνατοί από ποτέ! Η Πιο Μεγάλη Ωρα για το ΜεταΔεύτερο έφτασε. Οι ραδιοθάλαμοί μας ήδη κατασκευάζονται στο πατάρι του πιο ιστορικού δισκοπωλείου της Αθήνας: του Music Corner επί της οδού Πανεπιστημίου.

Για τεχνικούς λόγους, δηλαδή για να μετακομίσουμε ομαλά «εν πτήσει», θα διακόψουμε για λίγες μέρες τις εκπομπές μας, ενώ θα σας χαρίζουμε τις καλύτερες μουσικές μας σε ενημερωμένα playlist.

Μόλις «τακτοποιηθούμε» θα επιστρέψουμε δριμύτεροι. Λίγο πριν από την αποφράδα 11η Ιουνίου, πρώτη μαύρη επέτειο του φασιστικού «μαύρου» στην ΕΡΤ, το Αυτοδιαχειριζόμενο Δεύτερο θα βγάλει στον διαδικτυακό «αέρα» το πιο πλήρες πρόγραμμά του, με δεκάδες παραγωγούς, παντοδύναμους τεχνικούς και άγρυπνη ομάδα υποστήριξης.

Οσα ακούγατε μέχρι τώρα ήταν ο πρόλογος. Θα ακολουθήσει το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο στην περιπέτεια του καινοφανούς και ολοζώντανου ραδιοφώνου, που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες ακροατές γιατί κουβαλάει την βαριά ιστορία του Δεύτερου Προγράμματος αλλά κάνει το μεγάλο επόμενο βήμα: στέκεται γερά στα πόδια του χωρίς ομφάλιο λώρο με το κράτος, χωρίς πειθήνιους διευθυντές, χωρίς εργοδότη.

Όπλο μας είναι ο πολιτισμός και σύμμαχοί μας είστε εσείς, απέναντι στην ωμότητα του κράτους και τα παραμύθια των κονδυλοφόρων.

Μείνετε συντονισμένοι στο metadeftero.gr

Ακούσετε τον σταθμό των πρώην παραγωγών της ΕΡΤ πατώντας την εικόνα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s